50 VUOTTA TAG HEUER MONACOA

20.5.2019

Vuonna 1969 Heuer julkaisi Monacon – huomiota herättävän mallin, joka tuli kuuluisaksi muotoilustaan ja mullistavasta teknologiasta. Viisikymmentä vuotta myöhemmin, TAG Heuer juhlistaa tätä ikonista kelloa uusilla versioilla legendaarisesta alkuperäisestä, tapahtumilla ympäri maailmaa sekä kellomallille omistetulla kirjalla.

La Chaux-de-Fonds, Sveitsi–5. maaliskuuta 2019: Epäsovinnainen malli, joka esitteli kaksi kärkiluokan maailman ensimmäistä, Monaco oli Heuerin vision ja uraauurtavan hengen tuote. Puoli vuosisataa myöhemmin tätä ikonista mallia juhlitaan ympäri maailmaa järjestettävissä tapahtumissa, jossa jokaisessa esitellään uusi Monaco limited edition-malli. Tapahtumia järjestetään läpi vuoden 2019 Amerikassa, Euroopassa ja Aasiassa. Uusi kirja “Paradoxical Superstar” kertoo kellon historian ja esittelee tämän erikoinen ikonin teknologiset kohokohdat. Kirja on saatavilla TAG Heuerin omista myymälöistä huhtikuusta 2019 alkaen.

50 vuotta TAG Heuer Monacoa

Kuten monen muun muotoilun klassikon kanssa, myös TAG Heuer Monaco (TAG ei ollut vielä osa Heueria siihen aikaan) jakoi mielipiteitä. Julkistustilaisuuksissa 3. maaliskuuta 1969 New Yorkissa ja Genevessä, suurin osa ihmisistä eivät olleet erityisen innostuneita. Kaikki kellon muotoilussa oli radikaalia: metallin hohtoinen sininen taulu, punaiset ja vaaleansiniset osoittimet, neliskanttinen kuori sekä nupin sijoittaminen kellon vasemmalle puolelle.

“Halusimme luoda huomattavan ja innovatiivisen tuotteen, jotain avantgardistista”, sanoi TAG Heuerin kunniapuheenjohtaja Jack Heuer. “Kun näin neliskanttisen kuoren, tiesin heti että se on jotain erityistä. Siihen asti neliön mallisia kuoria oli käytetty ainoastaan pukukelloissa, koska niitä ei saatu vesitiiviiksi. Me päätimme edetä tämän poikkeuksellisen muotoilun kanssa ja neuvottelimme yksinoikeuden tämän vallankumouksellisen kuoren käyttöön Monaco rannekronografissa.”

 

Jack Heuer oli vakuuttunut, että moottoriurheilu oli oikea tapa mainostaa kelloja, myöskin Monacoa.

 

Monacon uskalias muotoilu teki siitä helposti tunnistettavan ja täydensi uutta edistyksellistä teknologiaa, jonka sveitsiläinen kellovalmistaja samaan aikaan esitteli: ensimmäinen vedenkestävä neliskanttinen kellonkuori ja Calibre 11, ensimmäinen automaattinen itsevetävä kronografikoneisto.

Calibre 11 oli kolmen vuoden tiiviin yhteistyön tulos Heuerin, Breitlingin ja Hamiltonin välillä ja siitä tuli ensimmäinen automaattikronografi. Silloinen Heuerin toimitusjohtaja Jack Heuer ei myöskään ollut kellon muotoilun suurin fani, mutta hän uskoi että uraauurtava innovaatio vaatii huomiota herättävää muotoilua. Ja sitä Monaco juuri oli. Hurja muotoilu teki kellosta vaikean valmistaa ja sen suosio keräilijöiden ja harrastajien keskuudessa ei suinkaan ollut välitön. Malli pysyi kuitenkin valikoimassa.

Vahva yhteys moottoriurheilun maailmaan

Jack Heuer oli vakuuttunut, että moottoriurheilu oli oikea tapa mainostaa kelloja, myöskin Monacoa. Hän halusi yhdistää kellot ja kojelautamittarit suurimpiin nimiin ja paikkoihin, joissa kisoja järjestettiin. Monaco sai nimensä ylellisestä ja tunnetusta Monaco Formula 1 Grand Prix:sta. TAG Heuer Monaco on Top Cars Collection museon virallinen kello ja läheisessä yhteistyössä myös Automobile Club de Monacon kanssa.

Le Mans ja The Dark Lord

1971 Monaco oli parrasvaloissa Steve McQueenin ranteessa elokuvassa Le Mans. 70- luvun puolivälissä Monacolle tehtiin muodonmuutos. Siihen aikaan musta oli erittäin muodikas väri ja niinpä Monaco sai mustan anodisoidun kuoren. Tunnettu nimellä “The Dark Lord” tämä herkkä ja harvinainen malli oli kiehtova ja nykypäivänä keräilijöiden himoitsema. Monacon tarinan ensimmäinen luku päättyy 1970-luvun loppupuolelle.

Steve McQueen and Jo Siffert

Calibre 11 evoluutio

Heuerista tuli TAG Heuer vuonna 1985 ja vuonna 1998 Monacon tarina jatkui uudella mallilla. Tällä kertaa uutuus vastaanotettin suosionosoituksin. Kahden viime vuosikymmenen aika Monaco yhdistettiin haute horlogerie-arvokelloihin uusilla toiminnoilla, muotoilulla ja materiaaleilla. Kehittyessään Monaco on säilyttänyt vallankumouksellisen asenteen, joka teki siitä sekä pahamaineIsen että kuuluisan.

 

Catherine Eberlé-Devaux, TAG Heuer Heritage Director kommentoi: “Minulle Monaco on ovi TAG Heuerin brändimaailmaan. Se on malli, joka kiinnittää huomiosi ja kutsuu sinut luokseen. Monet keräilijät aloittavat Monacolla ja myöhemmin löytävät toisen malliston johon ihastuvat, aina kuitenkin arvostaen kelloa, josta kaikki alkoi.”