Grand Seikon 9S-koneistojen voittokulku jatkuu Caliber 9S 25th Anniversary -juhlakellojen myötä

14.2.2023

Tammikuussa Grand Seiko julkisti kaksi uutta kellomallia 25-vuotiaan 9S-koneistosarjan kunniaksi. 9S-koneistosarja edusti uutta laatustandardia Grand Seikolle ja on toiminut pohjana suurelle osalle Grand Seikon koneistoista vuodesta 1998 lähtien. 9S-sarjan koneistot ovat merkittävä syy Grand Seikon arvostuksen nousulle 2000-luvulla. Sitä on syytä juhlistaa.

Grand Seiko Caliber 9S 25th Anniversary Limited Edition -kellot SBGH311 ja SBGR325 ovat matalan kynnyksen askel Grand Seikon huippulaadukkaiden mekaanisten kellojen maailmaan. 9S-sarjan koneistoilla varustettuina ne edustavat loistavasti sitä koneistovalmistuksen osaamista, millä Grand Seiko on noussut maailmanmaineeseen.

Nämä rajoitetun saatavuuden Limited Edition -mallit ovat saaneet Grand Seikolle tyypillisesti esteettisen ilmeensä Japanin luonnonkauneudesta. Tällä kertaa suunnittelijoiden inspiraatio on haettu Iwate-vuoren maisemista. Tribuuttina ensimmäiselle 9S-koneiston kellolle juhlamallit on toteutettu samalla kuoridesignilla kuin alkuperäinen. Ennen tarkempaa kelloihin tutustumista on kuitenkin tutustuttava 9S-koneistosarjaan ja siihen miksi se on niin merkittävä.

Grand Seiko SBGR325 ja Iwate-vuoren sumut

Grand Seiko Special Standard ja 9S-koneiston nousu

Ennen vuosituhannen vaihdetta Grand Seikon koneistovalmistus oli laadukasta, mutta ei erottunut massasta samalla tavalla kuin nykyisin. Vuonna 1970 julkaistu 5200-sarja oli laadukas koneistosarja, jonka varassa Grand Seikon mekaaniset kellot pyörivät lähes koko 70-luvun. Kelloteollisuus oli kuitenkin siirtymässä kvartsiaikaan ja 5200-sarjan valmistus lopetettiin vuonna 1976.
Kun 90-luvulla mekaanisten kellojen suosio alkoi elpyä, Grand Seiko päätti alkaa tosissaan kilpailemaan sveitsiläisten valmistajien kanssa. Vanha 5200-sarja kaivettiin esiin arkistoista. Pian kuitenkin huomattiin että vanhan koneistopohjan taso alkoi käydä riittämättömäksi vakavaan kilpailuun.

Caliber 9S 25th Anniversary Limited Edition -kellojen kuori on halkaisijaltaan maltilliset 37 mm.

Vuonna 1998 Grand Seiko suunnitteli tyhjältä pöydältä uuden koneiston 9S55:n. Samalla Grand Seiko asetti riman uudelle korkeudelle ja päivitti vuonna 1966 laaditun ‘Grand Seiko Standard’ laatustandardin kunnianhimoisemmilla kriteereillä. Päivitetyn standardin lisäksi esiteltiin myös uusi vieläkin tiukemmat vaatimukset täyttävä standardi.

Yhdessä uudella 9S55-koneistolla varustetun Grand Seiko SBGR001-mallin kanssa esiteltiin myös päivitetty laatustandardi, joka valjastettiin kilpailuun sveitsiläisiä valmistajia vastaan. Päivitetty ‘Grand Seiko Standard’ edellytti koneistolta käyntitarkkuutta +5/-3 sekuntia päivässä. Uusi standardi sai nimen ‘Grand Seiko Special Standard’, joka asetti keskimääräiselle käyntitarkkuudelle vaikuttavan rajan +4/-2 sekuntia päivässä.

Samalla Grand Seiko esitteli uuden testiohjelman, jossa koneistoja testataan 17 päivän ajan vaativissa olosuhteissa. Uusien standardien kriteerit ylittivät sveitsiläisen COSC-standardin vaatimukset ja vertautuivat sveitsiläisten haute horlogerie -talojen itselleen asettamiin laatukriteereihin.

Korkeammat laatuvaatimukset vaativat muutosta niin ajattelutavassa kuin tuotantomenetelmissä. Tärkeään osaan nousi Seikon tytäryhtiön Epsonin kehittämä MEMS (Micro-Electrical-Mechanical Systems) valmistusmenetelmä, missä osat valmistetaan puolijohdeteollisuudessa käytetyn optisen litografian avulla. Menetelmän avulla koneiston komponenttien valmistuksen toleranssi mitataan mikroneissa eli millimetrin tuhannesosissa. Samaan aikaan Grand Seiko teki yhteistyötä Tōhokun yliopiston materiaalitieteiden laitoksen kanssa ja kehitti uusia materiaaliseoksia koneiston komponenttien valmistukseen.

SBRG325-mallin sininen aurinkohiottu taulu on hienovaraisen tyylikäs.

Grand Seiko Special Standard ja 9S-koneistosarja muuttivat Grand Seikon seuraajasta edelläkävijäksi. 9S-koneistosarja on maailmanluokan koneistosarja, jonka kehitystyö tuottaa edelleen hedelmää. Eräs suurimpia koneistoinnovaatioita viime vuosilta on 9SA5-kaliiperissa esitelty dual impulse -käyntilaite, josta kerroimme enemmän artikkelissa joka käsitteli korkean käyntitaajuuden kelloja.
Nyt esitellyt 25-vuotismallit eivät keksi pyörää uudelleen, vaan osoittavat että 9S-sarja edustaa arkisimmillaankin horologista huippuosaamista, jota voi yrittää, mutta on vaikea jäljitellä.

Caliber 9S 25th Anniversary Limited Edition SBGH311-mallin taulu näyttää Iwate-vuoren laelta nähtäviltä pilvilautoilta. Grand Seikon taulut ammentavat syvään japanilaisesta luontoestetiikasta.

Iwate-vuoren kauneutta ja japanilaista luontoestetiikkaa

Grand Seiko Caliber 9S 25th Anniversary Limited Edition SBGH311 on korkeataajuuksisella 9S85-kaliiperilla varustettu pukukello. Sen ulkomuotoon on haettu inspiraatiota tulivuoresta, joka sijaitsee Iwate-prefektuurissa, missä kaikki Grand Seikon mekaaniset kellot valmistetaan.
Taulun hopeanharmaa tekstuuri kuvastaa aamun ensi valossa Iwate-vuoren huipulta näkyvää pilvistä maisemaa, missä aamun sumut ja alempana vuoren rinteillä hiljalleen lipuvat pilvet sekoittuvat taianomaiseksi näyksi. Valon suunnan vaihdellessa taulun kuviointi muuttuu eläväksi kuin hiljaa taivaalla ajelehtivat pilvilautat.

SBGH311-mallin vetopaino on taivaansiniseksi anodisoitua titaania

Safiirilasisen takakannen läpi näkyvä siniseksi anodisoitu titaaninen vetopaino kuvastaa sinistä taivasta huipun yllä. Japanilainen luontoestetiikka on Grand Seikon muotokielessä voimakasta. Kellon käyntitarkkuus on Grand Seiko Standard -luokan vaatimuksien mukainen +5/-3 sekuntia päivässä ja käyntivaraa se tarjoaa käyttäjälleen 55 tuntia.
Vuoden 1998 trendiä mukaellen kellon koko on sirohko 37 millimetriä, mikä soveltuu hyvin pukukelloksi kapeammille ranteille. Kelloa valmistetaan 1200 kappaleen erä ja se tulee myyntiin helmikuussa 2023 Grand Seiko jälleenmyyjille.

SBRG325-mallin osoitin on sinistetty Grand Seikon nimikkosävyyn siniseksi.

Toinen 25-vuotismalli on Grand Seiko Caliber 9S 25th Anniversary Limited Edition SBGR325, joka niinikään hakee inspiraatiota visuaaliseen ilmeeseen Iwate-vuoren kauneudesta. Kellon sininen aurinkohiottu taulu kuvastaa vuoren yllä kaartuvaa sinistä taivasta ja kellon vetopainon sininen sävy muistuttaa hämärissä laaksoissa leijuvaa utua. Molemmissa kelloissa sekuntiosoitin on sinistetty Grand Seikolle ominaisella sinisen sävyllä.
SBRG325:ssä on koneistona 9S65 joka käy tutummalla 28800 A/h käyntitaajuudella. Sen käyntitarkkuus on sama +5/-3 sekuntia päivässä ja käyntivaraa hitaammalla taajuudella käyvässä koneistossa on 72 tuntia. Kuoren mitat ovat samat kuin SBGH311:ssä. Kello tulee myyntiin Grand Seiko jälleenmyyjille huhtikuussa 2023 ja sitä on valmistettu samankokoinen 1200 kappaleen erä.

SBRG325-mallin vetopaino on niin ikään titaania, jonka anodisoitu sävy tulee Iwate-vuoren syvänsinisistä usvista.

Pähkinänkuoressa

Malli: Caliber 9S 25th Anniversary Limited Edition SBGH311
• Koneisto: 9S85
• Käyntitaajuus: 36 000 A/h
• Käyntivara: 55 tuntia
• Kellon kuori: teräs
• Kellon halkaisija: 37 mm
• Paksuus: 13,3 mm
• Lasi: safiiri (heijastesuojattu)
• Vesitiiviys: 100 m (10 bar)
• Ranneke: teräs

Malli: Caliber 9S 25th Anniversary Limited Edition SBGR325
• Koneisto: 9S65
• Käyntitaajuus: 28 800 A/h
• Käyntivara: 72 tuntia
• Kellon kuori: teräs
• Kellon halkaisija: 37 mm
• Paksuus: 13,3 mm
• Lasi: safiiri (heijastesuojattu)
• Vesitiiviys: 100 m (10 bar)
• Ranneke: teräs