Breitling Superocean tuo kesäfiiliksen
27.6.2023
Sukeltajankellot nousivat kansan suosioon 60-luvulla, jolloin laitesukeltaminen harrastuksena alkoi levitä nopeasti. Osaltaan innoittajana toimi tuolloin punaisesta pipostakin tunnettu mertentutkija ja laitesukelluksen edelläkävijä Jacques Cousteau. Ei siis ihme, että kellonvalmistajat vastasivat huutoon omilla sukeltajankelloillaan, niin myös sveitsiläinen Breitling, joka uudisti viime vuonna suositun Superocean-kellomallistonsa.
Superocean-kellomallisto noudattaa alkuperäisen mallin kaavaa keskittymällä ajan näyttämisen selkeyteen. Suuret indeksimerkit ja numerot tekevät kellosta selkeälukuisen, mikä on luotettavuuden lisäksi yksi sukeltajankellon tärkeimpiä ominaisuuksia. Lumeen käytössä ei ole säästelty, jolloin indeksit ja osoittimet erottuvat erinomaisesti myös pimeässä.
Superoceanin tunnistettavin yksityiskohta on sukelluskehän sisäpuolella oleva suurehko minuuttikehä, jota neliöllä varustettu minuuttiviisari kiertää. Alkuperäisessä 60-luvun kellossa ei ollut ollenkaan sekuntiosoitinta, koska mihin sukeltajat olisivat sitä tarvinneet? Kelloa kutsuttiinkin lisänimellä Slow Motion, eli “hidastettu”, mikä johtui minuuttipohjaisesta kronografitoiminnosta, jossa minuuttiosoittimelta kesti tunti kiertää koko kellotaulu. Nykyisissä Superocean-kelloissa on kuitenkin sekuntiosoitin, mikä on tänä päivänä “pakollinen” ominaisuus.
Sopii kaikille
Superocean-mallisto kattaa kaikenkokoiset ranteet, sillä se on tarjolla 46-, 44-, 42- ja 38 mm -kokoluokissa. Kellonkuoren materiaaliksi on valittavissa teräs, teräs-kulta, tai pronssi (42 ja 44 mm:n versioissa). Rannekevaihtoehdot ovat kumi ja teräs, ja molemmissa on säädettävä taittolukko, mikä mahdollistaa kellon pitämisen myös sukelluspuvun päällä. Kellon sukelluskehä on yhteen suuntaan pyörivä, ja nuppi on ruuvilukittava, joten se täyttää sukeltajankellolle asetettavat perusvaatimukset.
Koneistona Superocean-kelloissa on Breitling Caliber 17, joka tarjoaa automaattiviritteisenä 38 tunnin käyntivaran. Vesitiiveys on taattu 300 metriin asti, ja kello sietää iskuja, hiekkaa, ja merivettä. Superocean-malliston hinnat alkavat 4850 eurosta, millä saa pirteän värisen 36-millisen version kumirannekkeella. Hintaluokka pysyy kokonaisuudessaan houkuttelevasti alle 6000 euron hintaluokassa.
Superocean-mallisto ei Breitlingin mukaan ole enää pelkkä sukeltajankello, vaan se sopii ranteeseen, oli lajina sukellus, surffaus, uinti, tai vaikka rantabaarissa istuminen. Kyse on kaikin puolin rennosta kellomallista, joka soveltuu mainiosti vaikka kesäkelloksi.