Grand Seiko Tentagraph – urheilullista harmoniaa ajanottoon

25.8.2023

Watches & Wonders messuilla Genevessä esitelty Grand Seiko Evolution 9 Tentagraph SLGC001 herätti suurta kiinnostusta maailmanlaajuisesti. Kolmen päivän käyntivaralla varustettu korkeataajuinen automaattikronografi on kellomaailmassa verrattain harvinainen tapaus, ja Grand Seikon laatustandardeilla valmistettuna se on vieläkin merkittävämpi virstanpylväs.

Nimi Tentagraph tulee englannin sanoista Ten kymmenesosia mittaavan koneiston mukaan, three kolmen päivän käyntivaran ja automatic chronograph, koska kyseessä on automaattikronografi.

Grand Seikon Evolution 9 suunnittelufilosofian mukaisesti kellossa on kiinnitetty erityistä huomiota luettavuuteen. Kello on kronografiksi poikkeuksellisen selkeästi luettava ja taulu on harmoninen kokonaisuus, jossa suunnitteluun käytetty aika näkyy.

Kellotaulun tekstuuri ja väritys on lainattu Iwate-vuorelta, joka on usein toiminut inspiraatiota Grand Seikon Studio Shizukuishissa valmistetuille Grand Seikoille. Studio sijaitsee lähes vuoren rinteellä, joten innoitus on alati läsnä. Taulun tekstuuri kuvastaa vuorenrinteiden ja laaksojen siluettia öisellä Iwate-vuorella.

Kello on myös Grand Seikolle historiallinen virstanpylväs, sillä SLGC001 Tentagraph on Grand Seikon ensimmäinen mekaaninen kronografi. Koneistona on vallankumouksellisella ‘dual impulse’ -käyntilaitteella varustettu täysin uusi 9SC5 -automaattikoneisto, joka edustaa Grand Seikon koneistoteknologista huippua. Tentagraphin 72 tunnin käyntivara on ennennäkemättömän pitkä 1/10 sekunnin tarkkuudella mittaavissa automaattikronoissa. Kronografitoiminnot on toteutettu tolpparellitekniikalla (eng. column wheel), joka on haastavampi, mutta elegantimpi ratkaisu ajanoton toteuttamiseen.

Evolution 9 suunnittelufilosofian mukaisesti kellon kestävyyteen on panostettu. Kellon kuori on valmistettu Grand Seikon lanseeraamasta ‘High-intensity’ -titaanista, joka on mittausten mukaan 30 % naarmunsietokykyisempää ja kevyempää ruostumattomaan teräkseen verrattuna. Kellonkehä on keraamia ja lasi sekä takakansi ovat luonnollisesti safiiria.

Tentagraph laajentaa Evolution 9 kellojen urheilullista ja energistä linjaa kohti maltillisempaa muotokieltä. Tentagraph on huolimatta sporttisesta alkuperästään lähes pukukellomaisen harmoninen ulkonäöltään ja soveltuu käyttöön kaikissa olosuhteissa.

Grand Seiko Tentagraph SLGC001 on saatavilla Kämp Gallerian myymälästämme, Mikonkatu 3:sta.

Pähkinänkuoressa

Valmistaja: Grand Seiko
Malli: SLGC001
Koneisto: 9SC5 (automaatti)
Käyntitaajuus: 36 000 A/h
Käyntivara: 72 t
Magneettisuojaus: 4800 A/m
Tarkkuus: +5/-3 s päivässä
Kellon kuori: High intensity -titaani, aikarengas keraamia
Kellon halkaisija: 43,2 mm
Paksuus: 15,3 mm
Lasi: safiiri (heijastesuojattu)
Vesitiiviys: 100 m (10 bar)
Rannekkeen leveys: 23 mm
Ranneke: High intensity -titaani